Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Gulgrön sensommarsallad med belugalinser

 
Idag är det trettioförsta augusti, sommarens sista dag, och vad kan då vara bättre än ett sista sommarrecept? Den här färgglada salladen passar dessutom minst lika bra under höstens första tid som under sensommarveckorna, särskilt som den gärna ska serveras varm med rostade grönsaker direkt från ugnen, vilket gör den till en utmärkt lunch även när dagarna börjar bli svalare. Här blandas zucchini med säsongens första majs, och de neutrala linserna låter grönsakernas söta smaker stå i fokus. Har du inte hunnit ge dig ut på majsfältet än går det även bra att använda frysta majskorn, men undvik gärna burkmajs som inte alls brukar vara lika god. 
 
 
Gulgrön sensommarsallad med belugalinser, ca 2 portioner
2 dl torkade belugalinser
1 färsk majskolv (ca 4 dl majskorn)
1 liten gul zucchini
1 liten grön zucchini
1 salladslök
1,5 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
½ tsk agavesirap
Svartpeppar
Salt
 
Koka linserna tills de är mjuka, ca 10-15 minuter, och låt dem sedan rinna av ordentligt.
 
Blanda samman olivolja, balsamvinäger, agavesirap, svartpeppar och salt. Lägg linserna i en skål och rör därefter ner dressingen. Skiva salladslöken tunt och blanda ner tillsammans med linserna.
 
Skiva zucchinierna i skivor och dela sedan skivorna på hälften. Sprid ut bitarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och strö över salt och peppar. Skär därefter loss kornen från majskolven och sprid ut dem på en annan plåt tillsammans med lite salt och peppar.
 
Sätt in plåtarna i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter, zucchinin i mitten och majsen längst upp. Håll koll så att majsen inte blir bränd, eftersom tiden kan variera beroende på ugn och kornens storlek. 
 
Rör ner grönsakerna i salladsskålen så fort de är klara i ugnen, och servera direkt medan salladen fortfarande är varm.
 

Publicerad 2016-08-31 14:46:45 i Glutenfritt Middag Sallad Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka