Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

En tisdag i Krakow: trädgårdsbesök, sushi och en eldsprutande drake

 
Den första morgonen i Krakow promenerade vi bort till Wesoła Cafe, som låg alldeles intill vårt hotell, för att äta frukost. Jag fick in denna fina chiapudding med färsk frukt, mycket bra start på dagen.
 
 
 
Efter att vi ätit upp fortsatte vi genom den fina parken, bort till slottet.
 
 
Eftersom det varit så himla mycket folk dagen innan tyckte vi nämligen att det var värt ett besök till, och förmiddagen visade sig vara en betydligt bättre tid.
 
 
Vi tittade på den eldsprutande Waweldraken och tog en tur på borggården.
 
 
 
Därefter gick vi tillbaka in mot stan, förbi ett par vackra kyrkor och kloster...
 
 
 
...innan det var dags att äta lunch!
 
 
Vi letade upp det veganska kebabstället Vegab och beställde in deras kebab i pitabröd.
 
 
Själva kebaben tror jag är seitanbaserad, och även om den i sig inte smakar jättemycket serveras den med mängder av tillbehör och alltihop är riktigt gott. Dessutom är det väldigt stora portioner (precis som på nästan alla andra ställen i Krakow), och helt klart värt ett besök om du har vägarna förbi.
 
 
Efter maten tog vi en paus från stadslivet för en liten stund, och begav oss istället mot Krakows botaniska trädgård.
 
 
Där var det fullt av grönska och färgglada blommor, himla fint ställe.
 
 
Efter en stund var vi dock i stort behov av både luftkonditionering och glass, eftersom det var närmare trettio grader varmt ute. Vi fortsatte därför mot stadens galleria för att besöka Słodki Wentzl, som säljer vegansk glass.
 
 
Jag tog kokosglass och nätmelonssorbet. Egentligen brukar jag inte gillar sorbeter men denna var fantastiskt god, smakade jättemycket melon och var inte alls så isig som de ofta är.
 
 
Efter att glassen var uppäten vandrade vi runt i gamla stan, förbi Klädeshallen mitt på torget, innan det var dags för middag. Vi bestämde oss för att testa Pod Norenami, en väldigt populär vegetarisk, asiatisk restaurang med massor av veganska alternativ. 
 
 
Vi började med förrätt, mat är nämligen sjukt billigt i Polen och då får man ju passa på. Jag beställde nigiri med aubergine i teriyakisås, och det kan vara något av det godaste jag ätit. Huvudrätten ↓ var helt okej, men långt ifrån lika god. Restaurangen verkar vara absolut bäst på sushi, och vi bestämde direkt att vi var tvungna att gå tillbaka och testa fler sorter senare i veckan. 
 

Publicerad 2016-08-26 14:07:00 i Resor, utflykter och äventyr Restauranger, butiker och tips

Kommentarer


lovisa

Publicerad 2016-09-09 09:57:16

åh vilken matdag! chiapudding! kebab! auberginesushi! vilka grejer, så kul :D

Svar: Ja det var verkligen en riktigt bra matdag, allt var jättegott! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka