Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Gulgrön sensommarsallad med belugalinser

 
Idag är det trettioförsta augusti, sommarens sista dag, och vad kan då vara bättre än ett sista sommarrecept? Den här färgglada salladen passar dessutom minst lika bra under höstens första tid som under sensommarveckorna, särskilt som den gärna ska serveras varm med rostade grönsaker direkt från ugnen, vilket gör den till en utmärkt lunch även när dagarna börjar bli svalare. Här blandas zucchini med säsongens första majs, och de neutrala linserna låter grönsakernas söta smaker stå i fokus. Har du inte hunnit ge dig ut på majsfältet än går det även bra att använda frysta majskorn, men undvik gärna burkmajs som inte alls brukar vara lika god. 
 
 
Gulgrön sensommarsallad med belugalinser, ca 2 portioner
2 dl torkade belugalinser
1 färsk majskolv (ca 4 dl majskorn)
1 liten gul zucchini
1 liten grön zucchini
1 salladslök
1,5 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
½ tsk agavesirap
Svartpeppar
Salt
 
Koka linserna tills de är mjuka, ca 10-15 minuter, och låt dem sedan rinna av ordentligt.
 
Blanda samman olivolja, balsamvinäger, agavesirap, svartpeppar och salt. Lägg linserna i en skål och rör därefter ner dressingen. Skiva salladslöken tunt och blanda ner tillsammans med linserna.
 
Skiva zucchinierna i skivor och dela sedan skivorna på hälften. Sprid ut bitarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och strö över salt och peppar. Skär därefter loss kornen från majskolven och sprid ut dem på en annan plåt tillsammans med lite salt och peppar.
 
Sätt in plåtarna i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter, zucchinin i mitten och majsen längst upp. Håll koll så att majsen inte blir bränd, eftersom tiden kan variera beroende på ugn och kornens storlek. 
 
Rör ner grönsakerna i salladsskålen så fort de är klara i ugnen, och servera direkt medan salladen fortfarande är varm.
 

Publicerad 2016-08-31 14:46:45 i GlutenfrittMiddagSalladVegan

Sista lördagen i augusti - grillning och veganska marshmallows

 
I slutet på förra veckan visade sommaren tydligt att den inte riktigt är redo att ge upp än, för det var både strålande solsken och tjugonio grader utomhus. I lördags fyllde vi därför picknickkorgen med mat och tog med grillen ut i gräset för sommarens kanske sista grillkväll. Eftersom jag hade en påse veganska marshmallows liggande i skåpet fick de också följa med, jag har nämligen inte grillat marshmallows på hur många år som helst och det kändes som en utmärkt sista sommaraktivitet.
 
 
De gick minst lika bra att grilla som vanliga och smälte perfekt. Dock var denna sorten egentligen lite för små för att trä på grillpinnar, men var man bara försiktig gick det alldeles utmärkt och bara en enda hamnade i lågorna.
 
 
 
När elden lagt sig efter en stund var det dags att lägga maten på grillen istället. Vi åt marinerade sojafiléer tillsammans med en färgglad rotfruktssallad, mycket god lördagsmat.
 

Publicerad 2016-08-29 11:34:23 i AllmäntRestauranger, butiker och tips

En tisdag i Krakow: trädgårdsbesök, sushi och en eldsprutande drake

 
Den första morgonen i Krakow promenerade vi bort till Wesoła Cafe, som låg alldeles intill vårt hotell, för att äta frukost. Jag fick in denna fina chiapudding med färsk frukt, mycket bra start på dagen.
 
 
 
Efter att vi ätit upp fortsatte vi genom den fina parken, bort till slottet.
 
 
Eftersom det varit så himla mycket folk dagen innan tyckte vi nämligen att det var värt ett besök till, och förmiddagen visade sig vara en betydligt bättre tid.
 
 
Vi tittade på den eldsprutande Waweldraken och tog en tur på borggården.
 
 
 
Därefter gick vi tillbaka in mot stan, förbi ett par vackra kyrkor och kloster...
 
 
 
...innan det var dags att äta lunch!
 
 
Vi letade upp det veganska kebabstället Vegab och beställde in deras kebab i pitabröd.
 
 
Själva kebaben tror jag är seitanbaserad, och även om den i sig inte smakar jättemycket serveras den med mängder av tillbehör och alltihop är riktigt gott. Dessutom är det väldigt stora portioner (precis som på nästan alla andra ställen i Krakow), och helt klart värt ett besök om du har vägarna förbi.
 
 
Efter maten tog vi en paus från stadslivet för en liten stund, och begav oss istället mot Krakows botaniska trädgård.
 
 
Där var det fullt av grönska och färgglada blommor, himla fint ställe.
 
 
Efter en stund var vi dock i stort behov av både luftkonditionering och glass, eftersom det var närmare trettio grader varmt ute. Vi fortsatte därför mot stadens galleria för att besöka Słodki Wentzl, som säljer vegansk glass.
 
 
Jag tog kokosglass och nätmelonssorbet. Egentligen brukar jag inte gillar sorbeter men denna var fantastiskt god, smakade jättemycket melon och var inte alls så isig som de ofta är.
 
 
Efter att glassen var uppäten vandrade vi runt i gamla stan, förbi Klädeshallen mitt på torget, innan det var dags för middag. Vi bestämde oss för att testa Pod Norenami, en väldigt populär vegetarisk, asiatisk restaurang med massor av veganska alternativ. 
 
 
Vi började med förrätt, mat är nämligen sjukt billigt i Polen och då får man ju passa på. Jag beställde nigiri med aubergine i teriyakisås, och det kan vara något av det godaste jag ätit. Huvudrätten ↓ var helt okej, men långt ifrån lika god. Restaurangen verkar vara absolut bäst på sushi, och vi bestämde direkt att vi var tvungna att gå tillbaka och testa fler sorter senare i veckan. 
 

Publicerad 2016-08-26 14:07:00 i Resor, utflykter och äventyrRestauranger, butiker och tips

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka