Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Svartvinbärsgelé

 
Jag torkade ju en hel del av vinbären jag plockade i somras, men ett par åkte in i frysen och förra veckan plockade jag fram dem igen för att koka gelé. Det här var mitt allra första geléförsök och jag är väldigt nöjd med resultatet. Jag använde ganska mogna bär och tillsatte inget extra pektin vilket brukar rekommenderas då, men gelén stelnade faktiskt helt i alla fall. Nu ser jag fram emot att plocka fram den till olika maträtter i höst, kanske som tillbehör till några goda svampbiffar?
 
Svartvinbärsgelé
7 dl svarta vinbär
70 ml vatten (4 msk + 2 tsk)
2-2,5 dl rårörsocker
 
Lägg bär och vatten i en kastrull och koka upp. Låt småkoka i ett par minuter och mosa under tiden bären med till exempel en sked så att det bildas en relativt jämn smet.
 
Använd en saftsil, en handduk över en vanlig sil eller liknande för att sila vinbären. Höll över smeten i tyget och låt det rinna av en stund. Pressa därefter ut så mycket vätska du kan. Använd gärna handskar och en sil eller handduk du inte är rädd om eftersom vinbär färgar av sig mycket.
 
Mät upp hur mycket saft du har, jag fick ca 2,5 dl. Häll saften i en kastrull, tillsätt socker och koka upp tills allt socker har löst sig. Jag hade 2 dl och 1 msk socker i min gelé, men smaka av och tillsätt mer eller mindre beroende på hur söt du vill ha gelén. 
 
Häll därefter upp gelén i en ren burk. Desinficera gärna burken först så håller sig gelén längre, jag brukar hälla i en skvätt sprit och blanda runt men det finns ju massor av andra sätt att göra det på också.
 
 

Publicerad 2015-09-16 14:23:36 i Glutenfritt Sylt, marmelad och konservering Tillbehör Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka