Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Rostade kikärtor

 
Jag är ju ganska beroende av chips men försöker låta bli att äta det mitt i veckan åtminstone, och därför brukar jag försöka hitta lite nyttigare saker att äta på vardagskvällar. Rostade kikärtor är jättekrispiga och goda att tugga på, men till skillnad från chips är de ju inte alls onyttiga. Dessutom är de enkla att göra, blir mycket billigare, är mättande och kan smaksättas hur som helst - helt enkelt det perfekta tilltugget till en bra serie.
 
Rostade kikärtor
3 dl torkade kikärtor eller 2 paket kokta
0,5 msk raps- eller kokosolja
0,5-1 tsk chipotle chilipulver
2-3 tsk rökt paprikapulver
2 tsk havssalt
 
Lägg kikärtorna i blöt över natten om du inte använder färdigkokta ärtor. Skölj av dem och koka dem sedan mjuka.
 
Låt kikärtorna rinna av ordentligt så att de är torra. Sprid ut dem på en plåt eller ugnsform klädd med bakplåtspapper. Häll över de torra kryddorna och blanda runt ordentligt. Ringla därefter över oljan och rör runt ytterligare en gång så att kryddorna är jämt fördelade. Smaka gärna på kikärtorna och tillsätt mer kryddor om du vill. En del av kryddorna lossnar när de står i ugnen, så krydda hellre lite för mycket än för lite.
 
Sätt in kikärtorna i ugnen på 200 grader i ca 30-60 minuter. Rör om ofta, ca var tionde minut, så att de blir jämt rostade. Ärtorna är klara när de är krispiga och torra rätt igenom. 
 
Äter du inte upp alla kikärtor med en gång kan de bli lite mjuka efter någon dag, men isåfall går det utmärkt att sätta in dem i ugnen igen en stund så att de torkar.
 
 

Publicerad 2015-09-20 12:26:32 i Glutenfritt Mellanmål Snacks Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka