Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Dubbelbakad potatis med kantareller

 
Till skillnad från de flesta andra förstår jag inte riktigt grejen med smörstekta kantareller, och har faktiskt aldrig ens lagat något med kantareller tidigare. Smaken är det ju dock inget fel på alls, så jag bestämde mig för att försöka laga någon lite roligare rätt nu under kantarellsäsongen som inte bara består av en hög svampar på en brödbit. Det resulterade i dessa fantastiskt goda dubbelbakade potatisar som definitivt kommer att bli en återkommande hösträtt i vårt kök. Receptet är kanske inte riktigt lika bugdetvänligt som vanligt men ibland får man ju lyxa till det lite, särskilt som det ändå är fredag.
 
Dubbelbakad potatis med kantareller, 2 portioner
2 bakpotatisar
100 g kantareller
2 schalottenlökar
1 msk neutral kokosolja
1 dl matlagningsgrädde
Vitpeppar
Salt
 
Dela potatisarna på mitten och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med skalet uppåt. Sätt in dem i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter tills de är helt mjuka.
 
Rensa kantarellerna och skär dem i småbitar. Stek dem i en liten skvätt olja tills de har vätskat ut, och häll därefter ner dem i en stor skål. Finhacka schalottenlökarna och stek dem tills de har mjuknat och fått fin färg. Häll ner löken i samma skål som kantarellerna.
 
Ta ut potatisarna ur ugnen när de är klara och låt dem svalna. Gröp därefter ut innehållet med en sked, men var försiktig så att skalet inte går sönder. Lägg innehållet tillsammans med löken och kantarellerna och mosa ihop allt till en smet. Tillsätt kokosolja och valfri matlagningsgrädde, jag använde Oatlys iMat, och rör ihop allt till en smidig puré. Smaka av med salt och vitpeppar.
 
Fördela potatisröran i potatisskalen. Sätt in potatisarna i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter tills de har fått fin färg. Servera med till exempel linsbiffar eller något annat gott.
 

Publicerad 2015-09-04 14:27:00 i Glutenfritt Middag Tillbehör Vegan

Kommentarer


rememberthiis.blogg.se

Publicerad 2015-09-04 14:38:32

Mums!

Ellinor Netsö

Publicerad 2015-09-04 14:45:41

Det där ska verkligen prövas här hemma! Tack! :)

Svar: Ja det tycker jag verkligen du ska göra, blir supergott :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka