Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Äppelgryta

 
Efter att vi var och plockade äpplen var jag himla sugen på att laga någon maträtt med dem och bestämde mig för att prova en äppelgryta. Det var ett väldigt bra beslut för grytan blev hur god som helst och fick en tydlig, lite sötaktig, äppelsmak. Mina äpplen var ganska små så använder du köpta äpplen kan du nog halvera mängden. Se bara till att välja frukter med god smak för att få en riktigt bra gryta.
 
Äppelgryta
1,5 dl torkade svarta bönor eller 1 paket kokta
10 små äpplen
3 morötter
0,5 kålrot
1 gul lök
2,5 dl matlagningsgrädde
6 dl vatten
1 msk soja
1 msk tomatpuré
Svartpeppar
Salt
 
Lägg bönorna i blöt över natten om du inte använder färdigkokta bönor. Skölj av dem och koka dem sedan mjuka.
 
Finhacka löken och skär kålrot och morötter i bitar. Kärna ur äpplena och dela dem i klyftor. Lägg lök, kålrot och morötter i en kastrull tillsammans med en skvätt olja och stek tills löken börjat mjukna. Tillsätt äpplena och låt steka i ytterligare några minuter.
 
Lägg i bönor, buljongtärningar, vatten, soja, tomatpuré och matlagningsgrädde i kastrullen. Jag använde Oatlys iMat men vilken grädde som helst bör fungera. Låt grytan koka runt 30 minuter tills kålrotsbitarna är helt mjuka. Smaka av med salt och peppar.
 
Vi serverade äppelgrytan tillsammans med kokt potatis och min mormors inlagda gurka.
 

Publicerad 2015-09-25 16:31:46 i Glutenfritt Middag Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka