Jag heter Linnéa och bor i Lund tillsammans med min sambo. Jag läser arkeologi vid Lunds Universitet, och när jag inte pluggar ägnar jag en hel del tid till att laga mat.

Som studenter har vi inte särskilt stor matbugdet och fokuserar därför främst på billiga recept, alltid vegetatiskt men ofta även veganskt och glutenfritt. Jag tycker om att laga mat från grunden utan snabba kolhydrater och konstiga tillsatser, och trots att vi bara har en liten balkong har jag ett tjugotal krukor fyllda med grönsaker och kryddväxter utanför dörren.

» Stäng information

Rostade majsbullar

 
Vi var ju och plockade majs för ett par veckor sedan, och därför kändes det som ett utmärkt tillfälle att laga något gott med just majskolvar. De här bullarna blir fantastiskt goda med de färska, söta majskornen och jag rekommenderar verkligen att använda riktiga majskolvar istället för majskorn på burk. Det går givetvis att göra bullarna på dem också, men eftersom de inte smakar lika mycket blir bullarna inte riktigt lika bra. 
 
Vill du ändå göra dem på färdiga majskorn så tänk på att majskornen torkar mycket mer i ugnen än vad de gör när de sitter på kolvarna. Tillsätt därför mindre mjöl än vad som står angivet och testa dig fram för en bra konsistens.
 
Rostade majsbullar, ca 25 stycken
1,5 dl torkade vita bönor eller 1 paket kokta
2 färska majskolvar (ca 250-300 g majskorn)
1 gul lök
1 dl majsmjöl
0,5 dl vatten
Svartpeppar
Salt
 
Lägg bönorna i blöt över natten om du inte använder färdigkokta bönor. Skölj av dem och koka dem sedan mjuka.
 
Lägg in majskolvarna i ugnen på 225 grader i ca 20-30 minuter. Vänd dem efter ungefär 10 minuter, och ta ut dem när de har fått lite färg. Låt svalna och skär sedan loss majskornen från kolvarna.
 
Finhacka löken och stek den i en skvätt olja tills den har mjuknat och börjar få färg. Lägg löken i en skål tillsammans med hälften av majskornen. Mixa resten av majskornen tillsammans med bönorna i en matberedare till en relativt jämn smet. Blanda därefter ner smeten i skålen med lök och majskorn och tillsätt majsmjöl och vatten. Du kan eventuellt behöva tillsätta mer mjöl eller vatten - smeten ska vara stabil nog att forma bollar av men inte kännas torr. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
Rulla smeten till bollar och stek i rikligt med olja tills de fått fin färg på alla sidor. Vi serverade bullarna tillsammans med löksås och ugnsbakad potatis.
 
 

Publicerad 2015-09-30 15:49:06 i GlutenfrittMiddagVegan

Picknick i bokskogen

 
Den senaste tiden har jag haft en himla massa att göra, så idag bestämde vi oss för att ta en liten paus. Vi packade därför en picknickkorg och åkte ut till Dalby Söderskog för att äta lunch.
 
 
I skogen kunde man precis se att det börjar bli höst, det mesta var fortfarande grönt men här och där letade sig höstfärgerna in.
 
 
 
 
 
Vi letade upp ett område utan några träd och packade upp picknickkorgen. Dagens lunch bestod av baguetter med solrosbullar och rödbetssallad.
 
 
 
 
 
 
Efter att ha ätit upp och promenerat genom skogen en stund var det dags att åka hemåt igen, men vi lär helt klart åka dit igen någon dag. Nog för att jag tycker om Skånes öppna landskap, men ibland är det trots allt trevligt med en skogsutflykt istället.
 

Publicerad 2015-09-29 14:52:20 i Resor, utflykter och äventyr

Handgjorda tvålar i cupcakeformat

 
Jag köpte ett par saker till i London som jag gärna vill visa, även om de inte direkt är matrelaterade. Veckan vi var där var nämligen samma vecka som hudvårdsmärket Stvdio5 öppnade sin första pop-up store, och den ville jag givetvis besöka. De säljer handgjorda produkter som består helt av naturliga ingredienser, och dessutom är de veganska (tror dock att vissa innehåller honung). Jag köpte två jättesöta tvålar som jag tänkte ha i badrummet som dekoration, för de är ju nästan för fina för att användas. 
 
 

Publicerad 2015-09-28 15:52:11 i Restauranger, butiker och tips

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka