Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Rostade majsbullar

 
Vi var ju och plockade majs för ett par veckor sedan, och därför kändes det som ett utmärkt tillfälle att laga något gott med just majskolvar. De här bullarna blir fantastiskt goda med de färska, söta majskornen och jag rekommenderar verkligen att använda riktiga majskolvar istället för majskorn på burk. Det går givetvis att göra bullarna på dem också, men eftersom de inte smakar lika mycket blir bullarna inte riktigt lika bra. 
 
Vill du ändå göra dem på färdiga majskorn så tänk på att majskornen torkar mycket mer i ugnen än vad de gör när de sitter på kolvarna. Tillsätt därför mindre mjöl än vad som står angivet och testa dig fram för en bra konsistens.
 
Rostade majsbullar, ca 25 stycken
1,5 dl torkade vita bönor eller 1 paket kokta
2 färska majskolvar (ca 250-300 g majskorn)
1 gul lök
1 dl majsmjöl
0,5 dl vatten
Svartpeppar
Salt
 
Lägg bönorna i blöt över natten om du inte använder färdigkokta bönor. Skölj av dem och koka dem sedan mjuka.
 
Lägg in majskolvarna i ugnen på 225 grader i ca 20-30 minuter. Vänd dem efter ungefär 10 minuter, och ta ut dem när de har fått lite färg. Låt svalna och skär sedan loss majskornen från kolvarna.
 
Finhacka löken och stek den i en skvätt olja tills den har mjuknat och börjar få färg. Lägg löken i en skål tillsammans med hälften av majskornen. Mixa resten av majskornen tillsammans med bönorna i en matberedare till en relativt jämn smet. Blanda därefter ner smeten i skålen med lök och majskorn och tillsätt majsmjöl och vatten. Du kan eventuellt behöva tillsätta mer mjöl eller vatten - smeten ska vara stabil nog att forma bollar av men inte kännas torr. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
Rulla smeten till bollar och stek i rikligt med olja tills de fått fin färg på alla sidor. Vi serverade bullarna tillsammans med löksås och ugnsbakad potatis.
 
 

Publicerad 2015-09-30 15:49:06 i GlutenfrittMiddagVegan

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka