Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Pumpasoppa med pumpachips och rostade frön

 
Innan jag flyttade hemifrån brukade jag alltid göra pumpasoppa till våra halloweenmiddagar, och nu när den trettioförsta närmar sig bestämde jag mig för att göra en ny variant av den. Soppan har lite sting från cayennepeppar, precis lagom mycket för att höja smaken utan att göra den direkt stark. Föredrar du lite mildare mat går det såklart bra att hoppa över den istället. Pumpasoppan fungerar utmärkt både som huvudrätt och som förrätt, och passar såklart under hela hösten och inte enbart till halloween.
 
Pumpasoppa, 2-4 portioner
1 butternutpumpa, ca 1-1,5 kg
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
2,5 dl matlagningsgrädde
4 dl vatten
1 buljongtärning
1/4 krm cayennepeppar
Vitpeppar
Salt
 
Skala och kärna ur pumpan, med spara gärna fröna och rosta dem i ugnen. Skär pumpan i mindre bitar och lägg dem sedan i en stor gryta. Finhacka lökarna och pressa vitlöksklyftorna, och lägg ner dem i grytan tillsammans med pumpabitarna. Stek alltihop i lite olja tills pumpan börjar mjukna.
 
Tillsätt buljong, vatten, vin och matlagningsgrädde, jag använde Oatlys iMat. Koka upp och låt sedan soppan småkoka under lock tills pumpan är helt mjuk, ca 30 minuter. Mixa därefter soppan slät med en stavmixer, tillsätt cayennepeppar och smaka av med salt och vitpeppar.
 
Servera soppan toppad med pumpachips och rostade pumpafrön, och gärna en liten klick havrefraiche.
 
 

Publicerad 2015-10-30 17:56:26 i Glutenfritt Högtider Middag Soppa Vegan

Kommentarer


Maria

Publicerad 2015-10-30 18:34:57

Det lät spännande och ser verkligen gott ut
Maria

Svar: Tack! Ja det var verkligen jättegott :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Erica

Publicerad 2015-10-31 15:24:26

Lät riktigt gott och ser framförallt riktigt gott ut, kanske får testa det här :D

Svar: Tack så mycket! Ja det tycker jag att du ska göra :)
Linnéa - The Hungry Gosling


VERONICA - fashionblog

Publicerad 2015-10-31 16:00:51

Jag bara SER hur denna smakar höst. Underbart recept! Bara måste testa detta, mumma!!

Svar: Tack, vad kul att du gillar det! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Linda

Publicerad 2015-11-01 14:34:20

såg riktigt gott ut

Svar: Tack! Jätteroligt att du gillar det :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka