Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Pepparost

 
Idag är det lantbruksdjurens dag, och därför tycker jag att det passar alldeles utmärkt med en fin pepparost helt utan mejeriprodukter. Jag åt en fantastiskt god pepparost på en ostbricka för ett par år sedan men har inte hittat någon sedan dess. Det kändes därför som att det var dags att göra en egen, vegansk variant som passar minst lika bra på en ostbricka som animaliska ostar. Tycker du inte om peppar eller stark mat går det givetvis lika bra att göra osten utan. Originalreceptet kommer härifrån.
 
Pepparost
85 ml mandelmjöl (5 msk + 2 tsk)
1 dl mandelmjölk
2 msk näringsjäst
2 msk finhackad gräslök
1 msk olivolja
1 tsk citronsaft
1 tsk agarpulver
2 krm havssalt
Grovmalen svartpeppar
Smakneutral kokosolja
 
Krossa näringsjästen i exempelvis en mortel eller med baksidan av en sked. Lägg den i en skål tillsammans med mandelmjöl och salt.
 
Blanda mandelmjölk och olivolja i en kastrull och rör sedan ner agarpulvret. Låt blandningen stå i ca 5 minuter och rör om då och då. Låt det sedan koka upp under omrörning och småkoka därefter i fem minuter. Rör runt hela tiden så att det inte bränner fast.
 
Rör ner blandningen tillsammans med gräslök och citronsaft i skålen där du har de övriga ingredienserna. Se till att allt är jämt fördelat och häll sedan över smeten i en liten skål smord med kokosolja. Släta ut ytan och vira sedan in skålen i plastfolie.
 
Ställ in osten i kylskåpet i ett par timmar eller över natten tills den har stelnat. Lossa sedan osten från formen. Släpper den inte direkt kan du peta loss den med en kniv längs kanten. Häll därefter ut svartpeppar på ett fat och vänd sedan osten i den tills den är täckt på alla sidor.
 
Servera osten med till exempel goda kex för en fin ostbricka eller ät den i en macka med färska grönsaker.
 
 
 

Publicerad 2015-10-02 12:46:00 i Glutenfritt Mellanmål Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka