Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Fylld pumpa med quinoa och hasselnötter

 
Jag blev så glad när jag hittade sådana här små pumpor i vår grönsaksaffär eftersom fylld pumpa verkligen var något jag ville testa på den här hösten. Inte nog med att pumpa är jättegott, det ser ju dessutom himla fint ut att sätta in en stor pumpa fylld med goda saker på matbordet och det känns som den perfekta middagen att laga till halloween. Pumpan tar en stund att tillaga men det är definitivt värt det. Var bara inte rädd att krydda för mycket, då den drar åt sig en hel del av kryddorna medan den står i ugnen. 
 
Fylld pumpa, ca 4 portioner
1 liten pumpa, ca 2 kg
1 gul lök
10 champinjoner
1 dl quinoa
1 dl hasselnötter
1 buljongtärning
2 msk timjan
2,5 tsk chilipulver
Svartpeppar
Salt
 
Skär ut ett hål på toppen av pumpan med en kniv, lyft bort locket och kärna sedan ur den. Häll i en skvätt olja, 1 tsk chilipulver, salt och svartpeppar. Fördela oljan och kryddorna jämt på pumpans insida med en sked.
 
Koka quinoan enligt anvisningen på paketet, men tillsätt en buljongtärning till kokvattnet. 
 
Finhacka löken och skär champinjonerna i skivor. Stek dem i en skvätt olja tillsammans med timjan, resten av chilipulvret samt lite salt och peppar. Tillsätt quinoa och hasselnötter när champinjonerna har vätskat ur och stek i ytterliggare ett par minuter. 
 
Fyll pumpan med blandningen och sätt på locket. Sätt in pumpan i ugnen på 175 grader i ungefär 1,5 timme. Ta av locket under de sista 20 minuterna så att eventuell vätska försvinner.
 
Skär upp pumpan i fyra delar vid servering.

 
 

Publicerad 2015-10-23 15:15:00 i Glutenfritt Högtider Middag Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka