Jag heter Linnéa och bor i Lund tillsammans med min sambo. Jag läser arkeologi vid Lunds Universitet, och när jag inte pluggar ägnar jag en hel del tid till att laga mat.

Som studenter har vi inte särskilt stor matbugdet och fokuserar därför främst på billiga recept, alltid vegetatiskt men ofta även veganskt och glutenfritt. Jag tycker om att laga mat från grunden utan snabba kolhydrater och konstiga tillsatser, och trots att vi bara har en liten balkong har jag ett tjugotal krukor fyllda med grönsaker och kryddväxter utanför dörren.

» Stäng information

Happy Halloween!

 
Idag är det äntligen Halloween och vi har precis gjort klart årets halloweenpumpa. Jag blev riktigt nöjd med den, den är helt klart bättre än de jag gjort tidigare även om jag egentligen hade velat göra något liknande detta. Känns dock som att jag får öva ett tag innan jag är på den nivån.
 
Nu ska vi strax börja förbereda kvällens middag, som såklart har pumpatema. Har du inte bestämd vad du ska äta ikväll kan jag tipsa om fylld pumpa med quinoa och hasselnötter eller pumpasoppa med rostade pumpafrön, båda utmärkta för en halloweenmiddag. Glad Halloween!

Publicerad 2015-10-31 15:39:00 i Allmänt

Pumpasoppa med pumpachips och rostade frön

 
Innan jag flyttade hemifrån brukade jag alltid göra pumpasoppa till våra halloweenmiddagar, och nu när den trettioförsta närmar sig bestämde jag mig för att göra en ny variant av den. Soppan har lite sting från cayennepeppar, precis lagom mycket för att höja smaken utan att göra den direkt stark. Föredrar du lite mildare mat går det såklart bra att hoppa över den istället. Pumpasoppan fungerar utmärkt både som huvudrätt och som förrätt, och passar såklart under hela hösten och inte enbart till halloween.
 
Pumpasoppa, 2-4 portioner
1 butternutpumpa, ca 1-1,5 kg
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
2,5 dl matlagningsgrädde
4 dl vatten
1 buljongtärning
1/4 krm cayennepeppar
Vitpeppar
Salt
 
Skala och kärna ur pumpan, med spara gärna fröna och rosta dem i ugnen. Skär pumpan i mindre bitar och lägg dem sedan i en stor gryta. Finhacka lökarna och pressa vitlöksklyftorna, och lägg ner dem i grytan tillsammans med pumpabitarna. Stek alltihop i lite olja tills pumpan börjar mjukna.
 
Tillsätt buljong, vatten, vin och matlagningsgrädde, jag använde Oatlys iMat. Koka upp och låt sedan soppan småkoka under lock tills pumpan är helt mjuk, ca 30 minuter. Mixa därefter soppan slät med en stavmixer, tillsätt cayennepeppar och smaka av med salt och vitpeppar.
 
Servera soppan toppad med pumpachips och rostade pumpafrön, och gärna en liten klick havrefraiche.
 
 

Publicerad 2015-10-30 17:56:26 i GlutenfrittHögtiderMiddagSoppaVegan

Pumpachips

 
Nu är det ju snart Halloween och därför tänkte jag att det skulle passa bra med lite färgglada pumpachips till helgen. Chipsen passar bäst i mat, till exempel som topping på en höstig soppa, men går ju också att äta som de är. 
 
Jag använde mig av övre delen på en ganska smal butternutpumpa för att göra chipsen. Börja med att skala pumpan och skär den sedan i tunna skivor. Sprid ut skivorna på en plåt med bakplåtspapper, strö över lite salt och sätt in i ugnen på 100 grader i ca 2-4 timmar. Vänd chipsen med jämna mellanrum och ta ut dem när de är helt torra.
 
 

Publicerad 2015-10-29 16:39:26 i GlutenfrittHögtiderSnacksTillbehörVegan

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka