Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Fruktig kikärtsgryta med sötpotatis och ananas

 
I vanliga fall lagar vi grytor ett par gånger i veckan, men den senaste tiden har det inte riktigt blivit av. Idag bestämde jag mig därför för att ändra på det, och lagade den här fantastiskt goda kikärtsgrytan till lunch. Den har en perfekt kombination av sött, syrligt och lite styrka utan att vara en jättehet currygryta. Kokosmjölk och sötpotatis gör att den blir mättande även utan tillbehör, vilket ju kan vara ganska praktiskt om man har ont om tid eller bara inte orkar diska en massa.
 
Fruktig kikärtsgryta, 3-4 portioner
1,5 dl torkade kikärtor eller 1 paket kokta
400 g kokosmjölk
2 sötpotatisar
1 gul lök
0,5 ananas
0,5 lime
1 buljongtärning
2 msk jordnötssmör (osaltat)
2-3 tsk röd curry
1 tsk citrongräs
Svartpeppar
Salt
 
Lägg kikärtorna i blöt över natten om du inte använder färdigkokta ärtor. Skölj av dem och koka dem sedan mjuka.
 
Skala sötpotatisar och ananas och skär dem i bitar. Finhacka löken. Lägg lök och potatisbitar i en gryta eller djup stekpanna tillsammans med lite olja och stek på medelvärme tills löken har mjuknat. Tillsätt kikärtor, kokosmjölk, ananas, buljong, jordnötssmör, curry och citrongräs. Koka upp och låt sedan småkoka tills sötpotatisen är mjuk, gärna under lock så att vätskan inte kokar bort.
 
Pressa saften ur limen och rör ner den i grytan. Smaka sedan av med salt, peppar och eventuellt mer curry.
 
Grytan kan serveras med till exempel ris, men är också jättegod att äta som den är.
 
 

Publicerad 2015-11-16 16:12:02 i Glutenfritt Middag Vegan

Kommentarer


a n n i k a

Publicerad 2015-11-16 21:46:13

Gott!

Svar: Ja, supergott :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka