Jag heter Linnéa och bor i Lund tillsammans med min sambo. Jag läser arkeologi vid Lunds Universitet, och när jag inte pluggar ägnar jag en hel del tid till att laga mat.

Som studenter har vi inte särskilt stor matbugdet och fokuserar därför främst på billiga recept, alltid vegetatiskt men ofta även veganskt och glutenfritt. Jag tycker om att laga mat från grunden utan snabba kolhydrater och konstiga tillsatser, och trots att vi bara har en liten balkong har jag ett tjugotal krukor fyllda med grönsaker och kryddväxter utanför dörren.

» Stäng information

Första advent

 
Idag är det ju första advent, vilket innebär mindre än fyra veckor kvar till jul. Vi har gått en sväng på julskyltningen i stan innan det var dags för lite adventsfika här hemma. I år har vi bakat både veganska pepparkakor och lussekatter, och de blev riktigt fina. Nu ser jag verkligen fram emot att ta in granen och ta fram allt annat julpynt, men det är ju kanske lite tidigt än. Glad första advent!
 
 

Publicerad 2015-11-29 17:38:54 i Allmänt

Tranbärssås

 
Idag är det ju Thanksgivning, och då ska man såklart äta tranbärssås! Tranbärssås är jätteenkelt att göra, det är i princip bara att hälla ingredienserna i en kastrull och röra om. Egentligen är det mer som en gelé än en riktig sås, och smakmässigt påminner det lite grann om lingonsylt. Jag gjorde en enkel variant utan annan smaksättning, men om man vill kan man även blanda i exempelvis kanel eller apelsinskal.
 
Tranbärssås
225 g tranbär, frysta eller färska
2,5 dl vatten
2,25-2,5 dl socker
 
Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp. Tillsätt tranbären och låt småkoka i ca 10-15 minuter, tills de flesta av bären har spruckit. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker om du tycker att såsen är för sur. Häll därefter över den i en skål eller glasburk och låt svalna i rumstemperatur. Såsen blir tjockare ju mer den hunnit kallna.
 

Publicerad 2015-11-26 19:06:01 i GlutenfrittHögtiderSylt, marmelad och konserveringTillbehörVegan

Den första snön

 
I helgen gjorde vädret en snabb vändning och i lördags fick vi årets första snö! Så här fint var det utanför vårt fönster igår förmiddag, då kändes det verkligen som att julen var nära. Det påminde mig om att det ju är hög tid att börja planera årets julbak, jag har nämligen planer på att göra veganska lussekatter och pepparkakor redan till första advent.
 
 
 

Publicerad 2015-11-23 14:49:22 i Allmänt

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka