Falafel

Här i Skåne är falafeln den absolut vanligaste snabbmaten, men en hemgjord variant blir trots allt godare än de från gatuköken. Det går dessutom snabbt att göra även hemma och är perfekt när man inte orkar laga något avancerat men ändå vill ha en god middag.
Falafel, ca 35 stycken
3 dl torkade kikärtor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
3 msk persilja
3 msk maizena
Svartpeppar
Blötlägg kikärtorna över natten.
Skär löken och vitlöken i grova bitar och lägg i en matberedare. Skölj av kikärtorna och lägg i dem tillsammans med resten av ingredienserna. Mixa allting till en relativt jämn smet och smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt. Forma smeten till små bollar och stek i rikligt med olja tills de är gyllenbruna på alla sidor.
Servera falafeln med till exempel tortillabröd, körsbärstomater och en god sås.
