Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Champinjonsoppa med ärtkräm

 
Såhär i slutet på terminen har vi ganska fullt upp med slutinlämning av olika uppgifter, möten och avslutningsaktiviteter. Därför har det inte blivit särskilt mycket ny, rolig mat på sista tiden. Något måste man ju dock äta, och den här snabba svampsoppan är perfekt när man behöver ha tid över till annat. Originalreceptet kommer härifrån.

Champinjonsoppa, 3-4 portioner
700 g champinjoner
1 gul lök
2 dl matyoghurt eller crème fraiche
1 tärning grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
 
Grovhacka den gula löken och skär svampen i bitar. Stek dem i lite olja i en gryta tills de fått fin färg och svampen har börjat vätska ur. Smula därefter i buljongtärningen tillsammans med 5 dl vatten, pressad vitlök, citronsaft, salt och peppar. Låt alltihop koka i ca 20 minuter innan du blandar i matyoghurt eller crème fraiche, vi använde Alpros sojayoghurt. Ta därefter bort grytan från värmen och mixa soppan med en stavmixer.
 
Ärtkräm
3 dl frysta ärtor
2 msk matyoghurt eller crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
Svartpeppar
Salt
 
Låt ärtorna tina lite grann innan du mixar dem tillsammans med vitlök, citronsaft och matyoghurt eller crème fraiche. Smaka av med salt och svartpeppar, och tillsätt eventuellt lite vatten för att få en bra konsistens.
 
Servera champinjonsoppan med en rejäl klick ärtkräm och toppa med till exempel fröknäcke.

Publicerad 2015-05-29 14:24:00 i Glutenfritt Middag Soppa Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka