Jag heter Linnéa och bor i Lund tillsammans med min sambo. Jag läser arkeologi vid Lunds Universitet, och när jag inte pluggar ägnar jag en hel del tid till att laga mat.

Som studenter har vi inte särskilt stor matbugdet och fokuserar därför främst på billiga recept, alltid vegetatiskt men ofta även veganskt och glutenfritt. Jag tycker om att laga mat från grunden utan snabba kolhydrater och konstiga tillsatser, och trots att vi bara har en liten balkong har jag ett tjugotal krukor fyllda med grönsaker och kryddväxter utanför dörren.

» Stäng information

Kikärtstofu

 
Kikärtstofu är en burmesisk tofu som till skillnad från den vanliga varianten inte innehåller soja. Den går snabbt att göra, bortser man från väntetiden krävs det runt en kvarts aktiv matlagning, och är dessutom mycket billigare än vanlig köpt tofu. Jag köpte en påse med 400 g ekologiskt kikärtsmjöl för ca 40 kr, vilket räcker till lite drygt 2 kg tofu. Den billigaste tofun jag har sett i asiatiska affärer har kostat 15 kr för 500 g. Tyvärr fungerar inte kikärtstofu lika bra att steka som den sojabaserade, men den är jättegod att marinera och äta i till exempel sushi. Originalreceptet kommer härifrån.
 
Kikärtstofu, ca 600 g
2,5 dl kikärtsmjöl
1 tsk salt
7 dl vatten
 
Blanda kikärtsmjöl och salt i en skål. Det går bra att tillsätta andra kryddor också om man vill få mer smak på tofun. Häll i hälften av vattnet och blanda till en jämn smet. Koka därefter upp resten av vattnet i en kastrull. Häll i kikärtssmeten och sänk värmen. Vispa konstant tills smeten har blivit tjock och glansig, vilket tar ca 6-8 minuter. 
 
Häll i smeten i en form smörjd med till exempel kokosolja och låt därefter tofun stelna ett par timmar, gärna i kylskåp. Tofun blir bäst om man fryser den innan man pressar vattnet ur den eftersom den då släpper ifrån sig mer vätska.
 
 
 
Vira in tofun i hushållspapper och lägg den mellan två skärbrädor. Placera något tungt ovanför och låt den ligga i ett par timmar för att dra ut så mycket vätska så möjligt.
 
 
När vattnet pressats ur kan man skära tofun i bitar och lägga i marinad, gärna i minst ett dygn.
 
 

Publicerad 2015-05-31 11:17:01 i GlutenfrittTillbehörVegan

Champinjonsoppa med ärtkräm

 
Såhär i slutet på terminen har vi ganska fullt upp med slutinlämning av olika uppgifter, möten och avslutningsaktiviteter. Därför har det inte blivit särskilt mycket ny, rolig mat på sista tiden. Något måste man ju dock äta, och den här snabba svampsoppan är perfekt när man behöver ha tid över till annat. Originalreceptet kommer härifrån.

Champinjonsoppa, 3-4 portioner
700 g champinjoner
1 gul lök
2 dl matyoghurt eller crème fraiche
1 tärning grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
 
Grovhacka den gula löken och skär svampen i bitar. Stek dem i lite olja i en gryta tills de fått fin färg och svampen har börjat vätska ur. Smula därefter i buljongtärningen tillsammans med 5 dl vatten, pressad vitlök, citronsaft, salt och peppar. Låt alltihop koka i ca 20 minuter innan du blandar i matyoghurt eller crème fraiche, vi använde Alpros sojayoghurt. Ta därefter bort grytan från värmen och mixa soppan med en stavmixer.
 
Ärtkräm
3 dl frysta ärtor
2 msk matyoghurt eller crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
Svartpeppar
Salt
 
Låt ärtorna tina lite grann innan du mixar dem tillsammans med vitlök, citronsaft och matyoghurt eller crème fraiche. Smaka av med salt och svartpeppar, och tillsätt eventuellt lite vatten för att få en bra konsistens.
 
Servera champinjonsoppan med en rejäl klick ärtkräm och toppa med till exempel fröknäcke.

Publicerad 2015-05-29 14:24:00 i GlutenfrittMiddagSoppaVegan

Falafel

 
Här i Skåne är falafeln den absolut vanligaste snabbmaten, men en hemgjord variant blir trots allt godare än de från gatuköken. Det går dessutom snabbt att göra även hemma och är perfekt när man inte orkar laga något avancerat men ändå vill ha en god middag.
 
Falafel, ca 35 stycken
3 dl torkade kikärtor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
3 msk persilja
3 msk maizena
Svartpeppar
 
Blötlägg kikärtorna över natten.
 
Skär löken och vitlöken i grova bitar och lägg i en matberedare. Skölj av kikärtorna och lägg i dem tillsammans med resten av ingredienserna. Mixa allting till en relativt jämn smet och smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt. Forma smeten till små bollar och stek i rikligt med olja tills de är gyllenbruna på alla sidor. 
 
Servera falafeln med till exempel tortillabröd, körsbärstomater och en god sås.
 

Publicerad 2015-05-23 12:18:00 i GlutenfrittMiddagVegan

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka