Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Löksill

 
Idag är det midsommar och i eftermiddag ska vi hem till min sambos föräldrar för att äta midsommarmat. Eftersom de är ganska nya på vegetariskt så har jag förberett lite olika roliga saker att ta med, som till exempel den här löksillen gjord på aubergine. Jag brukar vanligtvis göra två sorters sill och ha en halv aubergine i vardera burk, men lagen är egentligen anpassad för en hel så gör man bara en sort kan man lika gärna ha i en hel.
 
Löksill
0,5-1 aubergine
1 gul lök
1 röd lök
0,5 dl ättika, 12%
0,5 dl socker
3 dl vatten
1 lagerblad
1 tsk kryddpeppar
 
Skala auberginen och skär den i små bitar. Koka bitarna i kraftigt saltat vatten tills de är helt mjuka och låt dem sedan svalna.
 
Skiva lökarna i tunna skivor. Blanda vatten, ättika, socker, lagerblad och kryddpeppar i en kastrull och låt koka upp. Blanda i lökskivorna, ta bort kastrullen från värmen och låt det svalna.
 
Varva lök och aubergine i en glasburk och häll därefter över vätskan. Servera med klassiska tillbehör som kokt nypotatis och ett gott bröd.
 

Publicerad 2015-06-19 12:54:07 i Glutenfritt Högtider Tillbehör Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka