Rabarberchutney

Jag har fått massor av rabarber av mina föräldrar, men hittills har jag inte hunnit göra så mycket av den så den har mest åkt direkt in i frysen. I helgen tog jag dock tag i det och kokade rabarberchutney. Chutneyn är ganska syrlig med en aning hetta, och borde passa utmärkt till grillat. Originalreceptet kommer från vårnumret av Vegourmet, men jag gjorde en egen variant där jag drog ner en del på sockret.
Rabarberchutney
500 g rabarber
2 rödlök
2 röda chili
3 cm ingefära
6 torkade aprikoser
1,5 dl rårörsocker
3 msk ättikssprit, 12%
0,75 dl vatten
2 tsk salt
Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Använder du fryst rabarber är det lättare att skära den när den fortfarande är fryst eftersom den blir ganska mosig när den tinar. Finhacka rödlökarna och lägg dem i en kastrull tillsammans med rabarberbitar, ättika och vatten. Koka upp och låt det sedan småkoka under lock i ca 10 minuter.
Riv ingefäran och finhacka chili och aprikoser. Rör ner det i kastrullen tillsammans med salt och socker. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker om du tycker att chutneyn är för sur. Låt koka i ytterligare 30 minuter under lock.
När chutneyn är färdig hälls den upp i rena burkar för att svalna. Desinficera gärna burkarna först så håller sig chutneyn längre, jag brukar hälla i en skvätt sprit och blanda runt men det finns ju massor av andra sätt att göra det på också.
Servera chutneyn med till exempel något grillat, på ett kex eller till lite ost.
