Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Rabarberchutney

 
Jag har fått massor av rabarber av mina föräldrar, men hittills har jag inte hunnit göra så mycket av den så den har mest åkt direkt in i frysen. I helgen tog jag dock tag i det och kokade rabarberchutney. Chutneyn är ganska syrlig med en aning hetta, och borde passa utmärkt till grillat. Originalreceptet kommer från vårnumret av Vegourmet, men jag gjorde en egen variant där jag drog ner en del på sockret.
 
Rabarberchutney
500 g rabarber
2 rödlök
2 röda chili
3 cm ingefära
6 torkade aprikoser
1,5 dl rårörsocker
3 msk ättikssprit, 12%
0,75 dl vatten
2 tsk salt
 
Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Använder du fryst rabarber är det lättare att skära den när den fortfarande är fryst eftersom den blir ganska mosig när den tinar. Finhacka rödlökarna och lägg dem i en kastrull tillsammans med rabarberbitar, ättika och vatten. Koka upp och låt det sedan småkoka under lock i ca 10 minuter.
 
Riv ingefäran och finhacka chili och aprikoser. Rör ner det i kastrullen tillsammans med salt och socker. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker om du tycker att chutneyn är för sur. Låt koka i ytterligare 30 minuter under lock.
 
När chutneyn är färdig hälls den upp i rena burkar för att svalna. Desinficera gärna burkarna först så håller sig chutneyn längre, jag brukar hälla i en skvätt sprit och blanda runt men det finns ju massor av andra sätt att göra det på också.
 
Servera chutneyn med till exempel något grillat, på ett kex eller till lite ost.
 

Publicerad 2015-07-29 10:30:00 i Glutenfritt Sylt, marmelad och konservering Tillbehör Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka