Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Jamaikansk tofu med tropisk salsa

 
Den här goda tofun lagade vi för ett tag sedan och det är helt klart något vi kommer att göra igen. Tofun hade ordentligt med smak utan att vara stark, och passade utmärkt tillsammans med den fruktiga salsan. Det är ett perfekt sommarrecept som för tankarna till karibiska stränder, och det är dessutom väldigt lättlagat. Originalreceptet kommer härifrån.
 
Jamaikansk tofu, ca 4 portioner
500 g tofu
0,5 gul lök
0,5 röd chili
4 vitlöksklyftor
5 cm ingefära
2 lime
3 msk soja
3 msk lönnsirap
2 msk rapsolja
1 msk timjan
 
Frys in tofun i förväg. Vira in den i hushållspapper eller en handduk och lägg den i press så att så mycket vätska som möjligt dras ur den. Skär därefter tofun i trekantiga bitar.
 
Skala lök, vitlök och ingefära och skär dem i bitar. Riv skalet från den ena limen och pressa därefter saften ur bägge. Blanda det tillsammans med resten av ingredienserna i en mixer och mixa tills marinaden är ganska slät. Varva därefter tofubitar och marinad i en plastpåse eller skål. Låt gärna tofun ligga i marinaden över natten och rör runt med jämna mellanrum.
 
Stek tofun i en stekpanna tills den fått fin färg. Vi hällde över marinaden och lät den koka in i tofubitarna vilket blev väldigt gott, men det går ju också bra att ta upp dem ur marinaden och steka.
 
Tropisk salsa
1 mango
0,5 ananas
1 rödlök
2 lime
 
Finhacka rödlöken och skär ananas och mango i små bitar. Lägg alltihop i en skål eller burk. Pressa limen och häll limejuicen över resten av ingredienserna.
 
Servera tofubitar och salsa med till exempel svarta bönor, och lägg alltihop i ett gott bröd. Vi använde tortillabröd, men vill man ha det helt glutenfritt går det självklart bra med ett annat bröd.
 
 
 

Publicerad 2015-07-20 09:58:00 i Glutenfritt Middag Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka