Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Grönsaksbuljong

 
Jag har länge varit sugen på att koka egen buljong, men när jag väl gav mig på det var det inte riktigt så okomplicerat som det lät. På många ställen står det att det går utmärkt att koka buljong på överblivna grönsaksrester - vilket det gör, men bara om man är lite selektiv med vad man faktiskt sparar. I min första buljong hade jag blomkålsblad vilket gjorde att alltihop bara smakade kål, och den andra blev fruktansvärt besk på grund av för mycket lökskal. Efter att ha hittat detta receptet bestämde jag mig dock för att prova igen, och den här gången blev det faktiskt riktigt bra.
 
Jag fick ca en liter reducerad buljong, och över 70 stycken buljongkuber. Även om själva kokningen drar en del el blir det alltså både ekonomiskt lönsamt och betydligt nyttigare med hemgjord buljong. Dessutom får man möjlighet att anpassa smak och kryddning helt efter vad man själv tycker om.
 
Grönsaksbuljong
2 morötter
2 gula lökar
2 selleriskälkar
3 salladslökar
1 knippe persilja
1 tsk salt
10 svartpepparkorn
5 lagerblad
2,5 liter vatten
 
Skölj av eventuell jord från grönsakerna men låt gärna skalet sitta kvar. Skär dem i bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna och slå sedan över vattnet. Låt alltihop koka i minst en timme, gärna längre. När grönsakerna blivit riktigt mjuka kan du mosa dem så att all smak kommer ut i vattnet.
 
Sila bort grönsaksresterna från buljongen och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Koka buljongen utan lock tills hälften av den har kokat bort. Låt den svalna, och häll därefter över i till exempel isbitsformar och frys in.

Publicerad 2015-07-31 10:02:31 i Glutenfritt Tillbehör Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka