Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Grönsaksbuljong

 
Jag har länge varit sugen på att koka egen buljong, men när jag väl gav mig på det var det inte riktigt så okomplicerat som det lät. På många ställen står det att det går utmärkt att koka buljong på överblivna grönsaksrester - vilket det gör, men bara om man är lite selektiv med vad man faktiskt sparar. I min första buljong hade jag blomkålsblad vilket gjorde att alltihop bara smakade kål, och den andra blev fruktansvärt besk på grund av för mycket lökskal. Efter att ha hittat detta receptet bestämde jag mig dock för att prova igen, och den här gången blev det faktiskt riktigt bra.
 
Jag fick ca en liter reducerad buljong, och över 70 stycken buljongkuber. Även om själva kokningen drar en del el blir det alltså både ekonomiskt lönsamt och betydligt nyttigare med hemgjord buljong. Dessutom får man möjlighet att anpassa smak och kryddning helt efter vad man själv tycker om.
 
Grönsaksbuljong
2 morötter
2 gula lökar
2 selleriskälkar
3 salladslökar
1 knippe persilja
1 tsk salt
10 svartpepparkorn
5 lagerblad
2,5 liter vatten
 
Skölj av eventuell jord från grönsakerna men låt gärna skalet sitta kvar. Skär dem i bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna och slå sedan över vattnet. Låt alltihop koka i minst en timme, gärna längre. När grönsakerna blivit riktigt mjuka kan du mosa dem så att all smak kommer ut i vattnet.
 
Sila bort grönsaksresterna från buljongen och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Koka buljongen utan lock tills hälften av den har kokat bort. Låt den svalna, och häll därefter över i till exempel isbitsformar och frys in.

Publicerad 2015-07-31 10:02:31 i GlutenfrittTillbehörVegan

Rabarberchutney

 
Jag har fått massor av rabarber av mina föräldrar, men hittills har jag inte hunnit göra så mycket av den så den har mest åkt direkt in i frysen. I helgen tog jag dock tag i det och kokade rabarberchutney. Chutneyn är ganska syrlig med en aning hetta, och borde passa utmärkt till grillat. Originalreceptet kommer från vårnumret av Vegourmet, men jag gjorde en egen variant där jag drog ner en del på sockret.
 
Rabarberchutney
500 g rabarber
2 rödlök
2 röda chili
3 cm ingefära
6 torkade aprikoser
1,5 dl rårörsocker
3 msk ättikssprit, 12%
0,75 dl vatten
2 tsk salt
 
Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Använder du fryst rabarber är det lättare att skära den när den fortfarande är fryst eftersom den blir ganska mosig när den tinar. Finhacka rödlökarna och lägg dem i en kastrull tillsammans med rabarberbitar, ättika och vatten. Koka upp och låt det sedan småkoka under lock i ca 10 minuter.
 
Riv ingefäran och finhacka chili och aprikoser. Rör ner det i kastrullen tillsammans med salt och socker. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker om du tycker att chutneyn är för sur. Låt koka i ytterligare 30 minuter under lock.
 
När chutneyn är färdig hälls den upp i rena burkar för att svalna. Desinficera gärna burkarna först så håller sig chutneyn längre, jag brukar hälla i en skvätt sprit och blanda runt men det finns ju massor av andra sätt att göra det på också.
 
Servera chutneyn med till exempel något grillat, på ett kex eller till lite ost.
 

Publicerad 2015-07-29 10:30:00 i GlutenfrittSylt, marmelad och konserveringTillbehörVegan

Gässlingar och museibesök

 
Förra veckan bestämde vi oss för att turista lite i Malmö. Trots att jag bott där i tre månader har jag ju inte sett särskilt mycket av staden egentligen. Vi började med att ta en promenad genom Pildammsparken.


Vi tittade bland annat på den fina rosenträdgården.

 
 
Sedan fortsatte vi till Slottsparken för att äta lunch, i form av bagels med marinerad tofu och ananas.
 
 
 
Vi hittade en hel hög söta små gässlingar.
 
 
 
Därefter var det dags att gå på museum. Vi började med slottet och avslutade dagen med Teknik- och sjöfartsmuseum. Det sistnämnda hade bland annat en utställning om Tycho Brahe och ett miniplanetarium. Jag har tidigare läst lite astronomi, och fastnade såklart en stund vid detta.
 
 

Publicerad 2015-07-27 10:30:00 i Resor, utflykter och äventyr

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka