Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Vegansk julkorv

 
Nu är det ju hög tid att sätta igång med julmaten, och i år har jag bland annat gjort en ny variant på tofukorv som påminner lite om gammaldags julkorv. De är perfekta att förberera ett par dagar innan jul eftersom de går utmärkt att frysa in. Korvarna får en fin julig smak från nejlikor och ingefära, till skillnad från vanliga korvar som jag tycker kan vara ganska tråkiga i smaken. Vill du ha en neutralare eller kanske mer barnvänlig korv går det såklart utmärkt att byta ut eller bara hoppa över kryddorna. 
 
Julkorv, ca 18 små korvar
500 g tofu
1 dl havregryn eller havremjöl
2 msk potatismjöl
2 msk rismjöl
2 tsk tamarisoja
1,5 msk lökpulver
1 msk paprikapulver
1 msk mald ingefära
0,5 tsk mald kryddnejlika
Svartpeppar
Salt
 
Ifall du använder havregryn, börja med att mixa dem till ett fint mjöl och ställ dem sedan åt sidan. Använd glutenfria havregryn om du är glutenintolerant eftersom vanliga havregryn kan innehålla små mängder gluten.
 
Skär tofun i bitar och lägg i en matberedare tillsammans med soja, paprikapulver, lökpulver, ingefära och kryddnejkika. Mixa till en relativt jämn massa. Smaka av med salt och peppar. Lite av smaken försvinner under kokningen, så var inte rädd för att salta för mycket. Tillsätt därefter havremjöl, rismjöl och potatismjöl och blanda ihop allt ordentligt.
 
Forma smeten till korvar och rulla in dem i aluminiumfolie. Koka upp vatten i en stor gryta, lägg i korvarna och låt dem koka i 20 minuter. Plocka därefter upp korvarna ur vattnet och låt dem vila ett par minuter innan du tar ut dem. Stek korvarna i lite olja tills de får fin färg på alla sidor innan servering.
 

Publicerad 2015-12-22 15:39:22 i Glutenfritt Högtider Middag Vegan

Kommentarer


Pia

Publicerad 2016-12-16 12:21:54

Ska man lägga ner korvarna i kokande vatten när de är inslagna i folie eller ska de bara ångas? :)

Svar: Korvarna ska kokas i grytan. Det funkar också att rulla in dem i exempelvis bakplåtspapper och knyta ihop med snören om man inte vill koka folie :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Frida

Publicerad 2016-12-20 19:55:32

Har inget rismjöl hemma. Kan man ta dubbelt så mycket potatismjöl istället eller vetemjöl?

Svar: Jag tror att det fungerar, men eftersom jag inte testat själv är jag osäker på om det blir någon skillnad.
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka