Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

10 bästa recept 2015

Nu börjar 2015 närma sig sitt slut, och därför har jag sammanställt mina tio favoritrecept från året som gått. Alla recepten är veganska och de flesta även glutenfria. Hoppas att ni gillar dem lika mycket som jag gör! 
 
1. Dubbelbakad potatis med kantareller
 
2. Jamaikansk tofu
 
 
4. Timjansdoftande korvgryta med svamp
 
5. Grönkålschips
 
6. Äpplegryta med bönor och rotfrukter
 
 
8. Rostade kikärtor med chili
 
9. Fruktig kikärtsgryta med sötpotatis och ananas
 
10. Fylld pumpa med quinoa och hasselnötter

Publicerad 2015-12-30 14:54:14 i Receptsamlingar

Julklappar

 
Jag fick en hel hög fina julklappar i år, och flera stycken var såklart matrelaterade. En av de bästa var den här fina gjutjärnsstekpannan ↑, våra teflonpannor är så slitna nu att jag knappt vill använda dem nämligen.
 
 
Jag fick även en fin kokbok, veganskt lypsyl och en hel burk torkade trattkantareller. Tänker laga någon god gryta med dem i början av nästa år.
 
 
Nya fina skärbrädor och köksredskap blev det också...
 
 
...samt en stor, rejäl mortel som kommer bli jättefin på köksbänken. Är mycket nöjd med årets julklappar!
 

Publicerad 2015-12-28 15:19:10 i Allmänt

Saffransgryta med quinoa och kikärtor

 
Nu börjar åtminstone jag tröttna på all julmat och är sugen på lite lättare, nyttigare mat som omväxling. Det innebär ju dock inte att man måste ge upp alla härliga julkryddor eftersom de går utmärkt att använda även i andra rätter. Jag har bland annat passat på att göra en fantastiskt god saffransgryta, som är en perfekt kombination av jul och "vanlig mat". Eftersom grytan innehåller quinoa behöver man inte servera något till, vilket gör den lättlagad och smidig nu när man kanske är lite trött efter julfirandet.
 
Saffransgryta, 3-4 portioner
1,5 dl torkade kikärtor eller 1 paket kokta
2,5 dl quinoa
2 sötpotatisar
1 gul lök
2 dl kokosmjölk
4,5 dl vatten
1 buljongtärning
1-2 paket saffran
Svartpeppar
Salt
 
Lägg kikärtorna i blöt över natten om du inte använder färdigkokta ärtor. Skölj av dem och koka dem sedan mjuka.
 
Skala sötpotatisarna och skär dem i centimeterstora bitar. Finhacka löken och lägg i en gryta tillsammans med sötpotatis och lite olja. Stek på medelvärme tills löken har mjuknat och tillsätt därefter kikärtor, quinoa, kokosmjölk, vatten, buljong och saffran. Koka upp och låt sedan småkoka omkring 15-20 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk, gärna under lock. Ta sedan av locket och låt det eventuellt koka lite till så att vätskan reduceras och grytan blir lite tjockare.
 
Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer saffran innan servering.
 

Publicerad 2015-12-26 11:56:24 i GlutenfrittMiddagVegan

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka