Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Bakad sötpotatis med gräslöks- och kikärtsröra

 
Jag älskar sötpotatis och vi brukar äta det ganska ofta, till exempel i grytor, som mos eller rostad i ugnen med andra rotfrukter. Jag hade dock aldrig provat att baka hel sötpotatis förut, så det bestämde jag mig för att testa. Eftersom vi hittade enormt stora potatisar tog det ju lite tid, men resultatet blev verkligen jättebra! Det här borde passa utmärkt som en god helgmiddag, när maten kan få ta lite längre tid men man ändå inte känner för något som kräver särskilt mycket arbete.
 
Bakad sötpotatis med gräslöks- och kikärtsröra
2 stora sötpotatisar
2,5 dl torkade kikärtor eller drygt 1,5 paket kokta
2 dl matyoghurt eller crème fraiche
2 msk smakneutral kokosolja
2 vitlöksklyftor
2 dl färsk gräslök
0,5 citron*
Svartpeppar
Salt
 
* Hoppa över citron om du använder animalisk yoghurt eller crème fraiche.
 
Lägg kikärtorna i blöt över natten om du inte använder färdigkokta ärtor. Skölj av dem och koka dem sedan mjuka.
 
Lägg kikärtorna i en skål och mosa dem grovt med en gaffel. Rör ner matyohurt eller crème fraiche, jag använde Oatlys iMat Fraiche. Pressa därefter citronen och rör ner saften tillsammans med gräslök, pressad vitlök och kokosolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
Skölj av sötpotatisarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stick ett par hål i skalet på ovansidan med till exempel en gaffel. Sätt in dem i ugnen på 200 grader i 1-1,5 timme. Sötpotatisarna är klara när de är mjuka när du sticker i dem, hur lång tid det tar beror lite på hur stora de är.
 
Skär ett kryss på ovansidan av potatisarna när de är klara. Öppna upp skalet och toppa dem med en stor klick gräslöks- och kikärtsröra.
 
 
Fler recept med sötpotatis
Rostad sötpotatis och paprika och jordnötssås
Sötpotatisnudlar
Ljummen sötpotatissallad
Adzukiburgare med sötpotatis

Publicerad 2015-08-28 13:51:15 i Glutenfritt Middag Vegan

Kommentarer


Kai

Publicerad 2015-08-28 15:37:32

Wow.. Det där såg gott ut :)

Svar: Ja det var verkligen jättegott! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka