Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Sushi

 
Jag hade aldrig ätit sushi innan jag blev vegetarian, rå fisk kändes liksom inte särskilt lockande. Med tofu blir det däremot väldigt gott, och genom att variera marinaden kan man få helt olika smaker. Tofun får bäst smak om den varit fryst innan eftersom det går att pressa mer vatten ur den då.

Sushi, ca 4 portioner
250 g sushiris
300 g tofu
5-6 noriark
1-2 avocado
1-2 morötter
0,75 dl japansk soja
0,75 dl + 1 msk sesamolja
2 + 2 msk risvinäger
1 vitlöksklyfta
Ca 2,5 cm ingefära
0,5 röd chili
 
Pressa ut vätskan ur tofun genom att vira in den i hushållspapper och lägga den under något tungt ett par timmar. Skär den sedan i avlånga bitar som är ca 1 cm tjocka. Blanda 0,75 dl sesamolja, 0,75 dl japansk soja, 2 msk risvinäger, en pressad vitlöksklyfta, finhackad röd chili och riven ingefära till en marinad. Lägg tofun i en skål, häll över marinaden och låt stå ett par timmar, gärna över natten. Ju mer vätska som pressats ut ur tofun desto mer marinad drar den åt sig.
 
Koka riset enligt instruktionerna på paketet. Blanda i 2 msk risvinäger och 1 msk sesamolja när riset har svalnat. Skär avocadon i bitar och skala och skär morötterna på längden. 
 
Lägg ut ett noriark med den blanka sidan nedåt och ränderna horisontellt. Täck ungefär tre fjärdedelar av arket med ett tunt lager ris. Placera tofubitar och grönsaker en liten bit från kanten närmast sig, och rulla sedan ihop sushirullen. Det är lättast att rulla om du har en bambumatta, men det går bra annars också. Använd en pensel för att blöta änden på noriarket och pensla sedan skarven för att få rullen att sitta ihop. Fortsätt att göra rullar tills riset och fyllningen tar slut.
 
Låt sushin ligga kallt en stund innan du skär upp den. Servera med valfria tillbehör, vi använde japansk soja och wasabi.
 
 
 

Publicerad 2015-04-13 10:08:00 i Middag Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka